Mandag 9. april - tirsdag 10. april, Beijing
Tirsdag 10. april - på toget
Om Beijing var forandret på de 20 årene som var gått siden sist jeg var der, var togreisa svært lik seg: 2. klasse sovevogn, trangt, trangt. Svært liten plass til bagasjen skulle det vise seg, vi dyttet den så godt vi kunne under nederste køye, men en god del av oss måtte sove med kofferten i senga. Og det var ikke bare, bare. Køyene var smale og vi europeere er for det meste langt større enn de små kineserne. Men vi fikk nå rigget oss til på et vis. Søvnen ble uansett så som så. Jeg hadde glemt hvor mye kineserne harker og spytter, men det gjør de, hele tida. I alle fall kineseren i kupeen ved siden av. Han hørtes ut som han skulle stryke med ved hvert hoste/harkeanfall. Anfallene kom svært ofte, hele natta. Og de som ikke hostet og harket og ikke sov, ja, de snakket så klart sammen. Noe måtte man jo gjøre for å få tiden til å gå. Midt på natta fant en kineser ut at han skulle sette seg på et sete i gangen. Dette setet var tilfeldigvis rett utenfor vår kupé. Hyggelig det, skulle han bare sitte der. Men denne kineseren hadde oppdaget den digitale verden og hatt råd til å kjøpe seg en PC. På PC'er kan man som kjent se på filmer. Og det gjorde den lille mannen utenfor vår kupé (ingen dører å lukke). Kinesisk cowboy midt på natta og det med realtivt høy lyd. Artig!
Torsdag 12. april Lhasa i sikte
Denne dagen våknet vi opp til snøstorm. Hele verden var hvit, ikke et fjell var å se, ingenting, bare en hvit verden. Vi var nå på 3.500 meter. En eller annen gang i løpet av natta hadde jeg våknet, våknet av at jeg var anpusten. Det var en merkelig følelse. Vi hadde nok vært høyt oppe akkurat da. Høyeste punkt på reisa var 5072 moh, en øde plass kalt Tanggula.
Lhasa
Lhasa, hovedstad i Tibet, vakkert beliggende på ei slette, omkranset av høye fjell. Vi befinner oss på 3840 moh, så fjellene rundt om har jo en anseelig høyde, i alle fall sammenlignet med den norske fjellheimen. Vakkert er det og merkes gjør det. Vi har ikke akkuarat behov for å løpe. Gå relativt sakte, er vårt motto de første dagene her.
Potala var enormt, et fantastisk, mektig palass som hevet seg høyt over verden, høyt over alle menneskene som sto i kø for å komme inn. Potala, ett av verdens mektigste byggverk, 13 etasjer og 1000 rom og selvfølgelig på UNESCOS verdensarvliste. Potala var Dalai Lamas vinterressidens og det adminstrative og religiøse midtpunktet i Tibet. I det hvite palasset holdt regjeringen til og der bodde også Lamaene. Den røde delen var viet til religiøse formål. Her fant vi den ene stupaen etter den andre, i den største og flotteste lå Songsten Gampo begravet, den 5. og mest berømte av dem alle. Han levde på 600-tallet. Nå er Potala et museum, men også et sted hvor buddhistene fremdeles utøver sin religion. Rart å gå rundt i et museum som er religiøst aktivt, med turister og pilegrimer om hverandre. Vi var bevisste på å vise respekt for deres religion, vi stoppet ikke opp for å glane eller ta bilder når tibetanerne utøvde sine religøse ritualer.
Nyeste kommentarer
Takk for fin skildring - hadde selv forfedre på Heksebeget i Sørum for 200 år siden som omsider flyttet til Skedsmo og neste generasjon inn til hovedstaden
Hei, jeg kom over denne siden da jeg fikk en melding via Myheritage. Kari Rigmor Mørch-Jenssen var tanta mi, gift med Henry som var eldste bror til min mor. Hilsen Inge Aasheim
generate
Specialist