Etterkommere av Albert Iversen

Marits oldefar Albert Gustav Iversen

Albert Gustav Iversen ble født i Ullensaker 26.6.1858. Han var sønn av Iver Andersen og Maren Johanne Hansdatter.Han vokste opp på Waageby i Aker, i den bydelen i Oslo som nå heter Rodeløkka.

Albert giftet seg med Klara Amalie Christophersdatter 29.5.1881, tre uker etter at hans eldste datter Agnes ble født.

Albert var murarbeider da han giftet seg, men etterhvert ble han murer, et yrke som var vel respektert. Grensene for Kristiania by ble stadig utvidet på denne tiden og murtvang ble innført ettersom byen vokste. Det var derfor stor etterspørsel etter murere og arbeidet var godt betalt. 

Albert hadde en hobby som kanskje ikke var helt vanlig på den tiden, han sang i mannskor. Kanskje var det et fagforeningskor?

Albert og Klara skulle få fire døtre, ingen sønner. Familien flyttet mye rundt, men bodde hele tiden på  Grünerløkka .

Albert ble enkemann bare 34 år gammel. Fire små jenter ble han sittende igjen med, den yngste bare ett år gammel. Han fikk raskt en husholderske, Hanna Rød. Hun og hennes datter Laura ble boende hos ham i mange år. Laura fortsatte som "selskapsdame" for hans datter Alberta etter hans død.

I 1900 bodde Albert med familie i Hesselberggt. 6. Det var et fireetasjers hus med butikk i første. I sidebygningen i bakgården var det en stall med fire spilltau og et vognskjul. Senere flyttet han til Thv. Meyersgt.

Albert døde i 1924 i sitt hjem. Det var husholdersken, Anna Hansen som fant ham. Han eide intet da han døde og han etterlot seg tre myndige barn, en som bodde i Oslo, en i Asker og en i Astralien (Australia). Hans nest eldste datter Alberta var ikke helt som hun skulle, som det het på den tiden og derfor umyndiggjort.

Marits oldemor Klara Amalie Christophersdatter

Klara Amalie Christophersdatter ble født i Fåberg 15.7.1858. Hun var datter av Christopher Nielsen og Halvordine Mathea Andreasdatter. Hun ble født i Lillehammer, men vokste opp i Fredrikshald (Halden).

17 år gammel hadde familien til Klara flyttet til Kristiania. Hun hadde vært "heldig" og fått jobb på Seilduken, Christiania Seildugfabrik. Her arbeidet hun med å sy seil til de store seilskutene. Det var et hardt arbeid som tæret på kreftene. Få av jentene som jobbet her ble gamle. Støvet fra seilene la seg på lungene og utviklet seg til en sykdom som de kalte fillesyken. Den ble mange unge jenters bane, antagelig også Klaras.

Klara fødte fire jenter på ti år, den yngste året før hun døde, 17.3.1892, bare 34 år gammel.

Albert og Klaras døtre

Agnes Marie Halvordine Iversen

Agnes Marie Halvordine ble født 5.5.1881. Hun var oppkalt etter sin bestemor, men brukte selv bare navnet Agnes, aldri Halvordine.

Agnes var gift med Johannes Jensen. De fikk i alle fall fem barn:                  Adolf Jensen, f. 15.11.1901                                                                         Ella Jensen, f. 13.5.1904                                                                             Leif Jensen, f. 9.6.1906                                                                              Kaare Jensen, f. 18.9.1908                                                                             og en datter som ble kalt Mossa, født rundt 1918

Alberta Iversen

Alberta ble født 24.1.1885. Hun var oppkalt etter sin far.

Alberta arbeidet i 1918 på Bergene sjokoladefabrikk. Senere, etter krigen, jobbet hun i et bakeri i samme gård som hun bodde, i Schleppegrellsgt. 24.

Alberta bodde i mange år sammen med sin søster Dagny og Laura Rød, datteren til farens husholderske. Det ble sagt at Alberta ikke var helt som hun skulle, og at hun måtte ha noen til å passe på seg. Da faren døde var hun umyndiggjort. Jeg husker henne som en søt, elskverdig, gammel dame som midt i en samtale ble redd fordi hun hørte lyder inne i veggen. Der bodde det noen som skulle ta henne.

Valborg Olufine Iversen

Valborg Olufine Iversen ble født 21.7.1888 og døde 27.3.1968.

Valborg ble gift med Peder Olaf Paulsen i 1915. De fikk to barn sammen, Elsa, født 2.3.1916 og Wera, født 19.6.1918.

Valborg sovnet stille inn 27. mars 1968. Hjertet til den gamle slitersken orket ikke lenger slå.

Se siden: Marits mormor

Peder Olaf Paulsen, Valborgs mann

Peder Olaf Paulsen ble født 1.6.1891. Han var sønn av Kristian Paulsen fra Aurskog og Regine Olsdatter fra Sørum.
 
Peder Olaf vokste opp på Vålerenga, i Danmarksgate, som en av fem søsken. Faren var fjellarbeidsmann, moren vasket på Vålerenga skole. Selv fikk Peder Olaf tidlig jobb som bryggearbeider, noe han skulle fortsette med hele livet. Ved en arbeidsulykke på "Brygga" mistet han det ene øyet, og det ble erstattet med glassøye.

Bestefar Olaf hadde dessverre en svakhet, han var litt for glad i det sterke, noe som ikke var uvanlig blant arbeiderne på "Brygga". Det var ikke rent få ganger han kom hjem uten lønningspose på fredager, og det var ikke få fredager Valborg tok turen til brygga for å sikre seg nok penger til å betale det som hun skyldte på "bok".

Ellers var Olaf, også kalt "Flekken", en snill og fredelig mann, og Marit var bestefars jente. Han storkoste seg på hytta i Enebakk om sommeren, hvor han var en duganes slåttekar.

Olaf bodde hos sin datter Wera på Hovin den siste tiden før han døde. Han hadde kreft i magen og var veldig syk. Den store, tunge mannen ble en skygge av seg selv. Men ingen skulle vite at han hadde smerter. Barnebarnet Marit var den eneste han betrodde seg til.

Olaf døde 9.11.1959.

Elsa Pedersen, datter av Valborg og Olaf Paulsen

Elsa Pedersen ble født 2.3.1916. Hun var datter av Valborg Olufine Iversen og Peder Olaf Paulsen. 

Elsa giftet seg mer Per Beier Pedersen. De fikk to barn sammen, Frank, født 7.8.1944 og Åge, født 27.8.1952.

Elsa og Per bodde hele sitt gifte liv på Vålerenga, i Orknøygata. Tante Elsa var en snill, men også meget myndig dame. Marit var svært glad i henne og likte å besøke sine fettere og tante og onkel. Det var bare en ting hun ikke likte, det var at tante Elsa alltid bakte en konfektsjokoladekake som var så veldig fet og som Marit ikke likte, men som hun alltid måtte spise. Men hun likte svært godt sjokoladene som Elsa brukte å ha med når hun kom på besøk, Riegel og Monolitt.

Elsa Pedersen døde 23.6.1991

Per Beier Pedersen, gift med Elsa

Per Beier Pedersen ble født 28.9.1915 og døde 16.7.1977.

Wera Vik, datter av Valborg og Olaf Paulsen

Wera Vik ble født 19.6.1918. Hun var datter av Valborg Olufine Iversen og Peder Olaf Paulsen.

Vera ble gift med Bjørn Vik 19.6.1946. De fikk to barn sammen, Marit, født 31.1.1947 og Øyvind, født 15.5.1952. Vera og Bjørn ble skilt i 1958.

Wera vokste opp på Torshov sammen med sin søster Elsa som hun var bestevenn med hele livet.

Wera var utdannet påleggerske, et tungt arbeid med mye løfting, noe som slet ut kroppen altfor tidlig. Hun arbeidet i mange år som påleggerske hos Lie og Co. Wera ble skilt i 1958 og måtte jobbe både sent og tidlig for å få endene til å møtes. Mens Øyvind var liten jobbet hun på Forlagssentralen om natta, pluss at hun i perioder gikk med avisen. Da Øyvind ble større fikk hun arbeid på Aktietrykkeriet. Hun slet hardt og det var lite hjelp å få fra det offentlige, men hun klarte alltid å forsørge seg selv og ungene. De manglet aldri noe, selv om det av og til kunne knipe.

Wera var en utrolig god mormor som elsket sine barnebarn over alt i verden og var utrolig stolt av dem. Petter og Thomas på sin side, elsket å sove over hos mormor og etterhvert ble det til at de var hos henne annenhver helg.

Wera var glad i å reise og tilbrakte feriene de siste årene i utlandet, favoritt de siste årene var Kreta.

Wera døde 22.12.1985 av en blodpropp til hjertet. Dessverre kom hun altfor sent til sykehuset og livet sto ikke til å redde. Da datteren Marit ble tilkalt var hun allerede død.

Dagny Iversen

Dagny Iversen ble født 15.3.1891.

Dagny bestemte seg tidlig for å bli misjonær. Hun var antagelig i Australia  rundt tiden da hennes far døde i 1924, slik det står i skiftet etter ham. I 1929 drar hun igjen ut som, denne gangen til Madagaskar. 24.4.1929 dro hun med båten Besheim til Sør-Afrika. Derifra reiste hun til Madagaskar hvor hun virket som misjonær i mange år. Sammen med henne var datteren til farens husholderske, Laura Rød. 

Kommentarer

22.09.2020 16:37

Seilmakermester Fredrik Brodersen

Fillesyken: Christiani Sejlduksfabrikk sydde ikke seil men vevde seilduk av bomull, lin, hamp og jute. Mye støv.

02.09.2010 11:13

frank pederen, fetter

hei marit. det var fra ankertorget ved gassverket bussen til bekkelaget gikk. ellers synes jeg at du må skrive litt mer om familien vår. hilsen frank.

11.09.2010 09:02

Marit Hebæk

Jeg husker så lite Frank, kanskje du kan suplere meg? Takk for opplysningene om Ankertorget. Selvfølgelig, nå husker jeg! Marit

Nyeste kommentarer

24.08 | 13:47

Takk for fin skildring - hadde selv forfedre på Heksebeget i Sørum for 200 år siden som omsider flyttet til Skedsmo og neste generasjon inn til hovedstaden

17.06 | 15:53

Hei, jeg kom over denne siden da jeg fikk en melding via Myheritage. Kari Rigmor Mørch-Jenssen var tanta mi, gift med Henry som var eldste bror til min mor. Hilsen Inge Aasheim

25.10 | 05:20

generate

12.10 | 10:44

Specialist

Del denne siden