Steinbruvann, Romstjern, Aurevann

 
Lengde: ca 10 km
Noen bratte partier


Turen starter fra Badedammen på Grorud. Kommer du med T-bane eller buss, følger du Bergensveien oppover mot skogen. Ta opp den bratte bakken og inn til høyre ved P-plassen. Turen kan begynne.

Følg skogsbilveien forbi Badedammen opp bratt bakke og videre på vestsiden av Steinbruvann (1). Hold stødig kurs nordover, rett fram og opp slakk bakke etter vannet. Ta en stopp på toppen av bakken og les skiltet på din venstre side (2). Fortsett så videre et kort stykke til til du kommer til et kryss. Ta blåmerka sti opp til venstre mot Sinober, Sørskogen og Lillomarkkpl. Nesten på toppen av bakken tar du en mindre sti opp til høyre for en avstikker og et bad (3).
Vi går tilbake til blåmerket sti etter badet og følger denne til høyre langs Romstjern. OBS ved stiskille i enden av vannet, ta den blåmerka stia opp til venstre inn i en gammel, mørk granskog  (4). Stia går nå bratt oppover. Følg blåmerka sti til du kommer ut i lyset og opp på toppen av åsen. Mens du går der bør du ta en titt ned på stia (5) Følg stia rett fram i krysset. Nesten ved enden av åsen deler stia seg. Du skal ta den stia til venstre. Den er umerka, men tydelig.
Du følger stia til du kommer til et hogsfelt (6). Ta til venstre ved en høy stubbe med blåmerke. Følg stia rett fram med Norde Aureputt på din høyre side. Fortsett slakt nedover til du ser Søndre Aureputt i det fjerne. Her tar du opp til venstre. Dette vannet skal du også ha til høyre for deg. Fortsett til du kommer til en ruin (7). Her tar vi en avstikker ned til Aurevann og ditt andre bad (8). Gå litt til venstre og så ned til høyre.
Etter badet går du tilbake til ruinen og følg umerket sti rett fram over bekken. Denne stia er litt kronglete og ofte ganske våt, men fullt fremkommelig. Hold til høyre i et lite stiskille og videre til høyre opp rødmerka sti. Ta til venstre ved stor hytte og så til høyre veien opp til Lilloseter  (9)
Nå er tiden for en velfortjent rast. Kjøp noe godt bakverk og kos deg.
Etter besøket på Lilloseter går turen tilbake nedover veien, ca 600 meter. Ved skiltet på høyre siden av veien hvor det står Lilloseter o,6 km, tar du stien inn til venstre på andre siden av veien. Dette er også en umerka sti, men bred og lett å følge. Hold til høyre og gå ned den bratte bakken mot vannet. Du er igjen ved Aurevann. Gå over demningen, opp bratt bakke og ned igjen på andre siden. Gå over nok en demning og finn deg en badeplass
Etter badet fortsetter du over den siste og den lengste demningen. Til venstre for denne demningen ser du ei hytte (10) Du skal følge rødmerka sti ned til høyre før du går opp til hytta. Følg denne tydelige, brede stia helt ned til Steinbruvann og ta dagens siste bad (11).

😀 Takk for følget! 😀

Lillomarka byr på mange badevann

Lillomarka byr på mange badevann

(1) Steinbruvann, eller "Stemmern" på folkemunne, var drikkevann helt fram til 1971. Da ble det frigitt for bading og er nå et yndet utfartssted.  

(2) Her står det et skilt som forteller deg at du nå går på
Bergensveien , eller Gamle Bergensvei som den også kalles. Den ble anlagt i 1780- årene, men vi hører ikke mer om den i historien før i 1798. Fra 1805 var den en offisiell kongevei, men allerede i 1815 mistet veien sin status og ble en vanlig bygdevei.  

(3) Du har nå kommet til Romstjern og kan ta deg dagens første bad. Du har nå minst to valgmuligheter, er du av de tøffe, stuper du fra fjellet. Ikke fullt så tøff? Gå ned til svaberget nede ved vannet. Er du tidlig ute, kan du la badedrakta ligge i sekken til neste vann. Her der det så og si folketomt tidlig på dagen. Du har vannet for deg selv og kan nyte freden, en kopp kaffe og kanskje dagens avis. Ta et bad, lytt på fuglene, slapp av, nyt livet.
Demningen ved Romstjern ble bygd i 1944. Vannet er demmet opp 5 meter.

Vår morgenbadeplass ved Romstjern

Vår morgenbadeplass ved Romstjern

(4) Den mørke granskogen er dyster. Trærne står så tett at lyset nesten ikke når ned til skogbunnen. Lite gror det her. Men etter en stund lysner det mellom granene, og det blir hyggeligere å gå. Løvskogen blir mer fremtredende, fuglesangen tiltar i styrke ettersom vi nærmer oss toppen av åsen. Her var det for bare få år siden nesten som å gå på fjellet. Nå dominerer løvskogen og man kan bare undres over hvor lang tid det tar før barskogen har tatt over også her. 

(5) Her og der på stia kan du se basaltganger i grunnfjellet.
Basalt er en bergart som dannes ved vulkanske utbrudd. Det er lava som først stivner når den kommer opp til jordas overflate. Disse lavagangene er godt synlige flere steder på stien, så følg med.


(6) Hogstfeltet her er seks-syv år gammelt. Smyle og geiterams, som er de første vekstene, er forsvunnet, bringebær og rogn dominerer. Her og der er et bjørketre, og grana har så smått begynt å vise seg. Det bli spennende å se hvor mange år det tar før suksesjonen er fullført og granskogen har slukt all annen vegetasjon.

Basaltganger, minner om vulkansk aktivitet

Basaltganger, minner om vulkansk aktivitet

(7) Denne ruinen er alt som er igjen etter I.H. Borrebæks hytte Jegersly. Borrebæk utforsket store deler av Oslomarka mot slutten av 1800-tallet. Han regnes som en foregangsmann for turgåing i marka. Han etterlot seg noen fortellinger, bl.a. i samlingen: " Paa uvante stier i Kristiania Omegn ". Jegersly skal ha vært den første hytta som ble reist i Oslomarka.

(8) Aurevann er et av de fineste badevannene i Lillomarka. Også dette er et regulert vann, vel 4 meter høyere enn det var opprinnelig. Den beste fiskeplassen i vannet er antagelig her i nord, ved oset. Her er det også en fin teltplass og en liten badeplass. Og akkurat her, i denne perlen av et vann, skal du ta deg ditt andre bad på turen. Nyt det!

Teltplass ved nordenden av Aurevann

Teltplass ved nordenden av Aurevann

(9) Lilloseter er et av de hyggelige serveringstedene i Lillomarka. Lilloseter har vært seter under Lillo gård fra 1809. Før det hadde Kjul gård i Nittedal seter der. Fra 1878 gikk setra over til å bli en husmannsplass for bofast folk. Dette var en vanlig utvikling på den tiden fordi skogeierene trengte noen til å drive skogen for seg. De trengte husmannsfolket framfor å ha stedet til seterdrift. Den aller første husmannen skulle ha vært en kar ved navn Sjur. Han måtte nok slite hardt for plassen sin, med arbeid i skogen for skogeieren og to ukers slåttearbeid på Lillo gård. Men et fritt liv skulle man tro han hadde, Sjur, langt der inne på skauen.

(10) I den lille tømmerhytta, ikke mer enn 7 m2, bodde østerrikeren Otto Hirsch i mange år. Han hadde god utdannelse og var av en velholden familie. Men han foretrakk å bo her ute i ensomheten. Otto plukket bær og sopp som han tørket til vinteren. I vannene innover i marka var det godt med fisk på den tiden, dessuten hadde han sitt arbeid med å siselere sølvtøy for David Andersen. Han tjente også litt på bildene han malte. Han bodde i den vesle hytta til han døde ute i skogen i 1948. Hytta blir nå kalt kunstnerhytta, etter kunstneren Otto Hirsch. 


Lilloseter malt av Otto Hirsch

Å deilige sommer, å herlige Aurevann

Å deilige sommer, å herlige Aurevann

(11) Steinbruvann er et svært populært badevann. På en varm sommersøndag ligger det folk rundt hele vannet. Badeplasene er mange, det er ikke vanskelig å finne en plass helt for seg selv dersom man ønsker det. Så slå deg ned på en av de fine plassene, nyt livet, nyt dit tredje bad for dagen. Kanskje blir det mange flere før sola går ned.

Og slik ser det ut ved Badedammen en solskinnssøndag. Takk for at vi har ben som fører oss litt lenger inn i marka.

Og slik ser det ut ved Badedammen en solskinnssøndag. Takk for at vi har ben som fører oss litt lenger inn i marka.

Kommentarer

07.08.2013 23:23

Grete K Olsen

Føler dragningen tilbake til dette området. Jeg har vokst opp på Sinsen og Rødtvet, og i tillegg hadde vi hytte ved Nittedal st og nær familie i Skytta.....

Nyeste kommentarer

24.08 | 13:47

Takk for fin skildring - hadde selv forfedre på Heksebeget i Sørum for 200 år siden som omsider flyttet til Skedsmo og neste generasjon inn til hovedstaden

17.06 | 15:53

Hei, jeg kom over denne siden da jeg fikk en melding via Myheritage. Kari Rigmor Mørch-Jenssen var tanta mi, gift med Henry som var eldste bror til min mor. Hilsen Inge Aasheim

25.10 | 05:20

generate

12.10 | 10:44

Specialist

Del denne siden